Trafik Sigortası Zorunlu Trafik Poliçesi Nedir?

Zorunlu trafik sigortası, Türkiye’de geçerli ve kanunen araç sahibine uygulanan trafik sigortasıdır. Prim ve teminat tutarı her mali yılın başında ‘’Maliye Bakan Yardımcısı’’ tarafından belirlenir ve araçların korunması sağlanır. Betwoon Sigorta kapsamında araç sahibi karşı tarafa ödeme yapmakla yükümlüdür. Olası kazalar için zarar ödeme garantisi sunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Trafik Kanunu’na göre her araç sahibi kendi adına “zorunlu trafik sigortası” yaptırmak zorundadır. Kasko yaptırma işlemi bir sigorta şirketi aracılığı ile dakikalar içerisinde yapılabilmektedir.

Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Trafik sigortası ilk olarak yapılması gereken zorunlu bir sigorta türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sigortayı yapmazsanız ve bu durum tespit edilirse aracınız bağlanacaktır. Aracınızın bağlanması sürecinde yerine getirmeniz gereken yasal ve mali yükümlülükler size sigorta primlerinizden çok daha pahalıya mal olacaktır. Buna ek olarak, sigortanız nedeniyle trafikte karşılaşabileceğiniz herhangi bir kazada karşı taraf, yasanın öngördüğünden daha fazlasını talep edemeyecektir. Bu nedenle haklarınız sigortanız tarafından korunacaktır. Ayrıca sigortanız, poliçeniz kapsamındaki maddi kayıp, sağlık kaybı, vefat gibi kayıplar için  ödemeniz gereken maddi hasarları karşılayarak size maddi koruma sağlayacaktır.

Sigortası olmayan ve durum tespit edildikten sonra zorunlu trafik sigortası olmayan araçlar trafik şube otoparkına getirilir. Aracın buradan kaldırılması için araç sahibinin kanunen birtakım yükümlülükleri bulunmaktadır.

Trafik Sigortası Neleri Kapsıyor?

Zorunlu trafik sigortası kapsamı, Betwoon giriş poliçenizin kapsamı ve detayları ile ilgilidir. Ancak, olası bir kaza durumunda, üçüncü şahıslara ait araçlara verilen maddi hasar, yayalara, diğer araçların sürücülerine ve yolcularına verilen zararın poliçe kapsamı kadar karşılanması temel amaçtır. Zorunlu trafik sigortasının kapsamı, Karayolları Trafik Kanununun öngördüğü kapsamda karşı tarafın sigortacıdan talep edebileceği tazminatla sınırlıdır.

Trafik Sigortası Olmazsa Ne Olur?

Trafik sigortası olmayan veya sigorta süresi dolan araçlar trafikten menedilir. Trafik sigortası süresi içinde yenilenmelidir. Sigortasız olduğu belirlenen araçlar, en yakın otoparka çekilir. Sonrasında ise cezai yaptırımlar uygulanır. Aracın geri alınabilmesi için trafik sigortasının satın alınması gerekmektedir. Araçlar, trafik sigortası poliçesi ile otoparktan alınabilir. Bu durumda araç otoparktayken de otopark ücreti ödenir.

Trafik sigortası limitleri kazaya göre değişmektedir. Bir kazada can kaybı durumunda, ölenin yakınlarına verilen miktar farklıdır. Yaralanma durumunda, hastaneye yatış için ödenen miktar farklıdır. Kazada herhangi bir yaralanma veya can kaybı yoksa ve sadece maddi hasar varsa ödenecek miktar değişiklik gösterecektir. Trafik sigortası tutarları yıllık olarak güncellenmektedir.

Trafik sigortası, bir kazada meydana gelebilecek tüm hasarları kapsamaz. Tarafınızdan ödenen primler, trafik sigortası durumu, tutar ve sigorta şirketinin belirlediği üst limit dahilinde gerekli masrafları ödenmektedir.

Trafik Sigortası Bedelleri Nasıl Hesaplanıyor?

Trafik sigortası kasko sigortasından farklıdır. Sürücünün karşı tarafa verdiği zararı telafi etme imkanı sağlar. Poliçede yazılı olan bir kaza durumunda oluşacak zararlar için sigortalanan tutarı kapsar. Ulaştırma politikasına ilişkin teminat ve teminat limitleri Maliye Bakan Yardımcısı tarafından belirlenir. Sigorta şirketleri, açıklanan bilgilere göre ve sağladıkları ek hizmetleri de ekleyerek sigorta hesaplamaları yapar. Trafik sigortası hesaplamalarında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da aracın markası, plakası ve aracın kullanım amacıdır.

Trafik Sigortasında Kişilere Sunulan Teminatlar Nelerdir?

Trafik sigortası kapsamında kişilere aşağıdaki teminatlar verilmektedir. Bunlar;

  • Kişi başına ölüm ve tedavi teminatı; bir kaza durumunda ölüm ve yaralanan kişi başına tedavi masraflarını içerir.
  • Kaza başına ölüm ve tedavi teminatı; kazaya karışan herkesin ölüm ve tedavi masraflarını içerir.
  • Araç ve kaza mal hasar sigortası; hasar meydana geldiğinde, kazada karşı tarafa verilen maddi zararın tazmini içerir.

Trafik Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Trafik sigortasının faydaları hayati önem taşır ve sayılamayacak kadar çok olsa da sigorta satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar;

  • Trafik sigortası poliçeleri ve izinlerindeki bilgiler dikkatlice kontrol edilmelidir.
  • Aracın marka, model ve kullanımına ilişkin sigorta poliçesinde yer alan bilgilerin kesinlikle doğru olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.
  • Kontrolden sonra düzeltme gerekiyorsa, sigorta şirketi ile en kısa sürede görüşülüp düzeltilmesi gerekir.
  • Trafik sigortası yıllık olarak yapılmaktadır. Poliçenin düzenlendiği tarihten itibaren başlar ve bir yıl sonra sona erer. Başlangıç ​​ve bitiş tarihlerini mutlaka not etmeniz gerekir.
  • Sigorta şirketleri, tarife ve talimatlara uygun adım ve oranlarda hasar indirimi veya prim artışı başvurusunda bulunmaz. Dolayısı bu süreç detaylı olarak incelenmelidir.

https://sigortasirketi.com.tr/

Diğer Yazılar

Bütün makaleleri incele